Boeken

EEUW IN VERSNELLING (leesfragment)
Hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde

Eeuw in versnelling schetst aan de hand van de geschiedenis van het familiebedrijf Gazelle hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde.

In 1892 begint Willem K├Âlling in Dieren een fietsenfabriek: Gazelle. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen en een economische crisis en ontwikkelt zich tot een moderne onderneming. Maar er is ook tegenslag. Door de toegenomen internationale concurrentie en een te gemoedelijke bedrijfscultuur wordt de familie in 1970 gedwongen haar geliefde fabriek te verkopen.

Eeuw in versnelling is een intrigerend familieverhaal over een dorpsfabriek die uitgroeit tot een wereldconcern, maar haar dorpse karakter nooit helemaal van zich af weet te schudden.


POLDERPIONIERS (leesfragment)
Het verhaal van een boerenfamilie

In 1857 loopt de jonge en onbevangen landarbeidersdochter Adriana voor het eerst de stadspoort van Goes door om te gaan werken als dienstbode. Twee jaar later is ze ongehuwd zwanger. Deze gebeurtenis vormt het begin van een verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.

Wie erft de boerderij? Dat is de vraag waarmee elke kinderrijke boerenfamilie vroeg of laat te maken krijgt. Nieuw ontgonnen land, de polders, bieden uitkomst voor deze gezinnen. In 1927 start de drooglegging van de Wieringermeerpolder; tien jaar later krijgen Kees, het kleinkind van Adriana, en zijn vrouw Naan een perceel toegewezen. Op dat kale polderland, waarin alle wegen, sloten en vaarten met een liniaal zijn uitgetekend, begint het boerenechtpaar hun zo fel begeerde eigen boerderij, en worden daarmee polderpioniers.

Aan de hand van een weergaloos familie-epos schetst Marian Rijk honderd jaar maatschappelijke en economische ontwikkelingen in Nederland.

'Geweldig verhaal over plattelandsleven in Zeeland, Brabant en de Wieringermeer in de negentiende en twintigste eeuw.' - Trouw (de beste boeken van 2016)

'Door zover terug te gaan, maar vooral ook door het raadplegen van talloze bronnen en archieven heeft Marian Rijk behalve een familiekroniek ook een geschiedenis geschreven van twee eeuwen Zeeuws platteland: armoede, ziekte, drankmisbruik en starre opvattingen, maar tegelijk: idealen, emancipatie en vooruitgang.' - NRC


BLAUWDRUK
Een leeg bed, een openstaande kledingkast, stilte in huis. Ik ren de trap af, haar jas is weg, ik duik onder de kapstok, geen roze rugzak. Ik roep haar naam, maar krijg geen antwoord. In de woonkamer niet, in de keuken niet. Ik ren weer naar boven, open de badkamerdeur, trek de vlizotrap naar beneden en gil in het gapende gat van de opbergzolder. Niets. Geen Katja.
Blauwdruk Maria Rijk 
Een dag voor haar veertiende verjaardag loopt de dochter van Ellen van huis weg. ‘Ik ben naar mijn vader toe,’ smst ze. Maar Ellen heeft Katja nooit verteld wie haar vader is. Als haar dochter erachter komt wie hij is, en werkelijk naar hem toe gaat, zal ze groot gevaar lopen. Ellen wil alles doen om Katja te beschermen, maar elk spoor naar haar dochter loopt dood.

Waar is Katja? En hoe vertelt Ellen haar dochter ooit de waarheid over haar afkomst?

'Blauwdruk is een echte vrouwenthriller en een aanrader voor de liefhebbers van de psychologische thriller.' - Vrouwenthrillers.nl

'Dit boek heeft een verrassende ontknoping. Er gebeurt iets dat ik totaal niet verwacht had, maar dat heel goed in het verhaal past. Heerlijk!' - De boekblogger

Blauwdruk is genomineerd voor de verkiezing van Zoutschrijver 2014. Uit het juryrapport:
In dit originele verhaal gaat een meisje een dag voor haar verjaardag op zoek naar haar werkelijke vader. Het plot is geraffineerd en kent verrassende wendingen. De lezer wordt tot aan het einde toe meermalen op het verkeerde been gezet. Maria Rijk schrijft met een rijke woordenschat. Het boek heeft daardoor variatie en wint telkens weer aan snelheid. Diverse juryleden lazen het in een ruk uit. Personages zijn goed uitgewerkt.

Blauwdruk kun je o.a. hier bestellen. (paperback en e-book).
Ook op Amazon.nl als Kindle e-book.


DIEPTEPUNT
Op een zaterdagochtend wordt Martha in Utrecht aangereden, bedreigd en in elkaar geslagen door een onbekende vrouw. Martha raakt in de weken die op het ongeluk volgen de controle over haar zo geordende leven kwijt. Ze komt tot ontdekkingen die elke zekerheid in haar leven doen verdwijnen.

Dieptepunt Maria RijkHaar huwelijk, haar kinderen, haar baan, haar zelfvertrouwen… alles wordt op het spel gezet. Het trauma dat zich in haar jeugd heeft afgespeeld wordt opnieuw opgerakeld. En als Martha’s kinderen ook doelwit blijken te zijn van de onbekende vrouw, gaat ze tot het uiterste om de eenheid van haar gezin te waarborgen en te beschermen.

'Dieptepunt barst van de goede hoogtepunten en kan zich qua schrijfniveau uitstekend meten met bijvoorbeeld Loes den Hollander.' - Vrouwenthrillers.nl

'Bitter, maar waar: onderschat nooit je vijand.' - Volkskrant

'Originele ontknoping en tot op het einde toe spannend.' - Biblion

Dieptepunt is als paperback en e-book hier te bestellen.


BERGEN BLOEDT
Bergen bloedt Maria RijkVoor de Maand van het Spannende Boek 2011 schreef Karakter Uitgevers een wedstrijd uit voor nieuw Nederlands schrijftalent. De beste twintig spannende zomerverhalen verschenen in de bundel Bergen bloedt. De vraag aan de lezers was te stemmen op wat zij het beste en meest veelbelovende spannende verhaal vonden. Het overgrote deel van de stemmen ging naar Maria Rijk.

Bergen bloedt kun je o.a. hier bestellen. (paperback)


0 reacties:

Een reactie posten